Självständighet för kvinnor med funktionsnedsättning

Hilary Holm är en ensamstående mamma bosatt i centrala Göteborg. Trots sitt funktionshinder vägrar hon låta sig begränsas som förare. Hennes anpassade bil har gjort det möjligt för henne att röra sig fritt och njuta av en flexibel och självständig livsstil.

– Eftersom jag måste spara min energi för att kunna gå och fungera som vilken annan människa som helst, måste jag förlita mig på tillgänglighetsprodukter. Jag ser på min elektriska rullstol och min bil som rörelsehjälpmedel. Båda ger mig det stöd jag behöver.

Som en självständig kvinna med ett socialt och aktivt liv, har fordonsanpassningar länge gjort det möjligt för Hilary att röra sig fritt i vardagen. När hennes nu 15-åriga son var liten upptäckte hon dessutom att säteslyften Turny Evo kunde användas till mer än bara att vrida och lyfta sätet. Sonen lärde sig snabbt att klättra upp på det vridbara sätet för att ta sig upp i bilens barnstol.

Idag kör Hilary en Renault Kangoo, och använder sig av en elektrisk scooter och en elektrisk rullstol. Turny Evo är fortfarande en viktig del av hennes anpassade bil för att få en bekväm sittställning, medan handkontrollen Carospeed Classic och en rattspinnare säkerställer en stabil manövrering av bilen. Dessutom har hon hjälp av rullstolskranen Carolift 100 för att lyfta in rullstolen i bilens bagageutrymme.

Hilary lastar in sin elektriska scooter i bilens bagageutrymme med hjälp av en rullstolskran.

Oberoende rörlighet är ett privilegium som inte alla kan njuta av. För personer med nedsatt rörlighet är det viktigt att planera även den enklaste aktiviteten i förväg. Därför vill Hilary dela med sig av sina erfarenheter och vilka utmaningar hon och andra funktionshindrade kvinnor kan stöta på.

– Min bil är mina ben. Den låter mig ta kontroll över min rörlighet. Folk förstår inte alltid hur viktigt det är att ha tillgång till en bil som man kan använda på sina egna villkor. Vi som är sjuka ska inte få njuta av flexibilitet i vår vardag.

Hilarys funktionshinder är resultatet av ett postpoliosyndrom. Polioviruset som hon blev smittad av som barn började påverka hennes fysiska förmågor senare i livet. Hon lät dock inte fysiska begränsningar hindra henne från att ta sitt körkort i 30-årsåldern.

I dag jobbar Hilary deltid som nämndeman på Tingsrätten i Göteborg. Förutom sitt yrke är hon upptagen med att köra sin son till olika sportturneringar över hela landet, hon tar hand om en liten trädgård och älskar att hälsa på vänner. De flesta av hennes dagliga aktiviteter involverar användning av hennes bil. Utan sitt anpassade fordon skulle hon inte kunna leva det vanliga liv hon lever idag.

Hilary sitter i förarsätet på sin bil, håller handen runt handreglaget, ler och tittar in i kameran.

Mobilitetsstöd:
Scooter och elektrisk rullstol

Fordon:
Renault Kangoo

Produkter i fordon:
BraunAbility Turny Evo
BraunAbility Carolift 100
BraunAbility Carospeed Classic
Rattspinnare